تبلیغات
خبرگــزاری پـانـــا ســیرجــان

خبرگــزاری پـانـــا ســیرجــان
 
خـبـر ی تـحـلــیـلــی
لینکدونی
صفحات جانبی
لوگوی خبرگزاری پانا

معببر سایبری فندرسک

طراح قالب
آپلود عکس
قوتو به گویش سیرجانی قاووت است و قاووت واژه ایست ترکی که از زمان ورود ترکان غز (به ضم غین) به کرمان، وارد فرهنگ لغات این دیار شده است و با توجه به پیشینه ی قوتو، خوردنی مذکور از سابقه ی طولانی تری برخوردار است.
قوتو

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی“خبرگزاری پانا سیرجان” قوتو به گویش سیرجانی قاووت است و قاووت واژه ایست ترکی که از زمان ورود ترکان غز (به ضم غین) به کرمان، وارد فرهنگ لغات این دیار شده است و با توجه به پیشینه ی قوتو، خوردنی مذکور از سابقه ی طولانی تری برخوردار است.

بنابراین می توان گفت که ترکان غز کلمه ی قاووت را از قوتو گرفته اند و این واژه رفته رفته در سراسر ایران خصوصا بین مردمی که این خوراکی را می شناسند، رایج شده است و برخی مردم زادگاه قوتو را کرمان می دانند چرا که نامش با این دیار گره خورده و از سوغاتیها و اقلام صادراتی مرغوب ومطلوب این استان محسوب می شود اما تحقیقات نشان می دهدکه قوتو یا قاووت خاص کرمان نیست و در بعضی مناطق ایران و حتی در بین اعراب هم با نامهای مختلف و محتویات متفاوت رواج داشته و دارد و همانند سایر خوردنیهای محلی و سنتی به گونه ای تهیه می شود که به ذائقه ی بومیان، مطلوب و مطبوع باشد و همه ی افراد از خوردنش لذت ببرند.

کارگاه قوتو سابی

قوتو ازجمله تنقلات قدیمی و سنتی سیرجان است که هم از نظر غذایی وهم به جهت خواص دارویی دارای ارزش و اهمیت خاصی می باشد و این خوردنی مغذی و خوشمزه نه تنها منسوخ شدنی نیست بلکه روز به روز بر تنوعش افزوده می شود و جایگاهش محفوظ است و هنوز هم از تدارکات اصلی بعضی مراسم بشمار می رود و طبق آداب و سنن پیشینیان تهیه می شود.

با توجه به اینکه قهوه و قوتو یک خوردنی سلیقه ای و در عین حال محلی است بنابراین مواد تشکیل دهنده آن بنا به ذائقه و سلیقه ی شخصی انتخاب می شوند و گاه مزه ی قوتویی که در روستایی از اطراف سیرجان درست می شود با قوتویی که در شهر تهیه می گردد کاملا متفاوتست و این تفاوت در قهوه و قوتوهای سایر شهرهای استان کرمان نیز مشهود است.

با این تفاصیل می توان گفت کدبانوهای کرمانی به نسبت ذوق و سلیقه این خوردنی را تهیه می کنند و هرگز ازنسخه ای خاص و تحمیلی استفاده نمی کنند که قوتو یک خوردنی پرهزینه و تقریبا گرانست به همین دلیل تهیه ی آن برای همه ی مردم آسان نیست بنابراین بعضی افراد اقلامی از این خوراکی را حذف می کنند و برخی دیگر با افزودن مغزها و دانه های گیاهی،قوتویی خوشمزه ترومقوی ترتهیه می کنند که بمراتب ازارزش دارویی وغذایی بیشتری بهره دارد.

برخی از خواص قووتو:

قووتو معمولاً طبعی گرم دارد و برای موارد زیر موثر است:

•    مؤثر در درمان پادرد، کمر درد، سر درد و از بین بردن نفخ معده•    رفع خستگی برای کسانی که فعالیت جسمی و ذهنی زیاد دارند•    افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری و مؤثر در رشد جنین
•    موثر در کاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی•    کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال•    مؤثر در رشد ذهنی و جسمی کودکان•    افزایش توان جسمی ورزشکاران
•    افزایش قدرت و توان مردانگی•    افزایش شیر در زنان شیرده•    تقویت حافظه

اصلی ترین و سنتی ترین مواد لازم قووتو عبارتند از:

•    تخم خرفه ۵۰۰ گرم•    بذر کتان ۲۰۰ گرم•    جو ۲۵۰ گرم•    شاه دانه (کنف) ۲۰۰ گرم•    تخم کاهو ۲۰۰ گرم•    موردانه ۱۰۰ گرم•    تخم گشنیز ۱۵۰ گرم•    تخم آفتابگردان ۲۰۰ گرم•    سیاه دانه ۱۰۰ گرم•    کنجد ۲۰۰ گرم•    جدوا ۲۵ گرم•    هل باد ۵۰ گرم•    هل سبز ۱۰ گرم•    شقاقل ۲۰ گرم•    خشخاش ۲۵۰ گرم•    قهوه ۱۵۰ گرم•    تاجریزی (روپاس) ۵۰ گرم•    دارچین ۵ گرم
•    زنجبیل ۵ گرم•    فلفل سیاه ۵ گرم•    ریشه جوز ۱۰ گرم•    مرزنگوش (مرزنجوش) ۱۰ گرم•    آویشن ۱۰ گرم•    زنیان ۱۰ گرم•    عاقرقرحا ۵ گرم•    زعفران ۵ گرم•    مغز بادام ۲۵ گرم•    مغز فندق ۲۵ گرم•    بادام هندی ۲۵ گرم•    مغز پسته ۲۵ گرم•    مغز گردو ۲۵ گرم•    انجیر ۲۵ گرم•    نارگیل ۲۵ گرم•    نخود ۱۰۰ گرم•    جوز هندی ۱۰ گرم•    میخک ۵ گرم•    بهارنارنج ۱۰ گرم
•    بابونه ۲۵ گرم•    رازیانه ۵ گرم•    افتیمون ۲۵ گرم

قوتو

 



طبقه بندی: فرهنگی،
[ جمعه 21 اسفند 1394 ] [ 03:23 ب.ظ ] [ sajjad honardan ]
درباره وبلاگ

خبرگزاری پانا
آخرین مطالب
لیست آخرین مطالب
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :
امکانات وب

تماس با ما